SATIŞTA TAKIM ETKİSİ


                                                              Satışta Takım Etkisi
                   Bir bakkal dükkânı çalıştırmıyorsanız, iş yeriniz de üç kişi ile oluşuyor ise, sizin işletme üç kişilik bir takımdan oluşmakta. Üç kişilik bir işletmede iki kişi işini mükemmel yapıyor olsa dahi, diğer bir kişi işlerinde hatalar yaparsa, savsaklar ise, diğer iki kişi gibi mükemmel yapmaz ise işletmenizin yüzde kırk beş kayıp ediyor demektir. Yapılan araştırmalar olumlu bir hizmet sunumu dört kişiye kadar ulaşılırken, olumsuz bir etki on üç kişiye ulaşıyor.
                 En iyi takım örneğini futbolda görebiliriz, futbol takımınızın on oyuncusu çok iyi, bir numara olan kaleciniz çok kötü olur, kaleye gelen  çekilen her şut gol olur ise takımınız kalecinizin kurtardığı goller kadar iyi ve forvetleriniz yakaladığı her fırsatta attıkları goller kadar iyidir. Bu örnek ile her işletme bir futbol takımı gibi alınan elemanların önemi fazlası ile etkilidir, üretimden, kalite kontrole, kalite kontrolden pazarlamaya kadar tüm kadro içinde takım çalışma uyumu yakalanmalıdır.
               Kurumsal işletmeler takım çalışmasın etkisi fazlası ile bilmekte ve hatta eleman ararken bile bu kavramı kullanıyorlar ,“takım arkadaşları arıyoruz “diye bu kavramda gelen kişinin kurumsal kimlik, misyon ve vizyonlarda, tüm birimleri ile uyum içinde çalışma ile rakiplerine fark atabilir veya fark yemezler. Kurumsal olmayan yerel firmalar kendilerini bu alanlarda mutlaka geliştirmeli bu konularda bir çok kurumsal firmaya eğitimler verme rağmen, yerel firmalar bunun çok farkında olmadan büyümeye çalışmakta oysa bir zamanların Ferhan Şensoy’un bir oyunu varda” kahraman bakkal süper markete karşı” ,yerel firmalar kurumsala karşı kendilerini etkin şekilde geliştirmeleri gerekir ki Pazar söktüğünde yer bulabilsinler.
                Kurumsal firmalar kendileri denetleyen profesyonel kişi veya şirketler, eksik ve takımda aksamalar olup olmadığını denetlemedeler, yıllarca bu konuda birçok firma adına denetlemeler yaparak raporlar yazdım, bu raporlar doğrultusunda değişimler yapan firmalar oldu.
               Kurumunuza fazlası ile güvenebilirsiniz, işinizi çok iyi de yapabilirsiniz işletmede herkes sizin gibi ise sorun yok, ancak bunu dışarıdan olan bu konuda eğitimleri olan, eğitimler veren kişiler daha iyi tespit te bulunabilir. Ekibinizin iyi olup olmadığı ile mutlaka yüzleşmeniz gerekir.
             Takım çalışması için yapılan çalışmanın örneği; bir İngiliz atı tek başına çekebildiği 4500 kg iken, iki İngiliz atın  çektiği 9000 kg , iki İngiliz atını eğitim verilip , senkronize  (birlikte hareket edebilme) şekilde çalıştırıldığında. 1300 kg çektiği tespit ediliyor, arada 4000 kg bir fark çıkıyor, bu fark takım çalışmasın bu şekilde bir sinerji ürettiği uzmanlar tarafından etkisi ortaya koyuluyor. Kurumunuzun, gücünü artırmak için takım güçlü kurup onların performansını artırıcı ve denetimini eğitimler ile yapılarak güçlü firma haline gelinir.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ET LEZZETİ KAYA USTA